A jak awokado

A jak awokado

Awokado jest owocem egzotycznego drzewa, które naturalnie występuje w regionach Meksyku i Ameryki Środkowej. Obecnie, dzięki jego rosnącej popularności, uprawiane jest na dużą skalę w wielu różnych rejonach świata. Olej z awokado pozyskiwany jest z owoców, posiadających bardzo wysoką wartość odżywczą. Jest on uważany za niezwykle zdrowy i wszechstronny, podobnie jak oliwa z oliwek lub olej migdałowy. Jest niestety droższy w porównaniu z większością innych olejków naturalnych.

Zasadniczo, olej z awokado jest dostępny w dwóch formach: czystej i organicznej – przetwarzanej za pomocą  metod tradycyjnych i naturalnych oraz olej rafinowany – powstający podczas ekstrakcji metodami chemicznymi. Obydwie formy mają swoje wady i zalety, a przy wyborze odpowiedniej należy kierować się jego przeznaczeniem i zastosowaniem. Innego typu i przeznaczenia jest zimno-tłoczony spożywczy olej awokado, a innego rafinowany produkt kosmetyczny.

Olej z awokado

Tłoczony na zimno organiczny olej z awokado posiada zielonkawy kolor, lekki orzechowy smak i zapach świeżego miąższu owocowego. Z kolei olej rafinowany jest znacznie jaśniejszy i mniej aromatyczny. Jest uważany za praktycznie wolny od cholesterolu i ubogi w nasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na swój wspaniały kolor i właściwości jest powszechnie używany jako cenny dodatek do sałatek i wielu innych potraw. Przyjmuje się, że nawet jedna trzecia uprawianych owoców awokado jest wykorzystywana do wyrobu oleju. Ten wyjątkowy produkt wykazuje niemal najwyższą temperaturę spalania wśród wszystkich olejów używanych do pieczenia i grillowania. Oczywiście dotyczy to oleju rafinowanego.

Tłoczony na zimno olej z awokado w pielęgnacji skóry

Wysokiej jakości organiczny olej z awokado pozyskiwany jest w procesie pierwszego tłoczenia owoców, pozwalającego zachować jego najważniejsze właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Pozostaje również świeży przez dłuższy czas, a zatem kosmetyki i produkty pielęgnacyjne z jego zawartością mogą być również przechowywane przez znacznie dłuższy okres.

Tłoczony na zimno olej z awokado jest aktywnym składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry oraz pielęgnacji włosów, takich jak balsamy do ciała, mydła naturalne, szampony, maseczki czy odżywki do włosów. Posiada on jedne z najlepszych zdolności nawilżających i właśnie dlatego jest z powodzeniem wykorzystywany w wielu znanych kosmetykach naturalnych i produktach pielęgnacyjnych.

Olej z awokado w kosmetyce

Doskonałe właściwości olejku z awokado wykorzystywane są najczęściej ze względu na nw. funkcje:

  1. Olej z awokado zapewnia wspaniałe wygładzanie skóry

Korzyści z tłoczonego na zimno oleju z awokado zależą w główniej mierze od zawartości zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Można go z powodzeniem stosować bezpośrednio na skórę lub spożywać jako dodatek dietetyczny.

Stosowanie olejku awokado na skórę bardzo skutecznie ją wygładza, a tym samym zapewnia utrzymanie jedwabistego odcieniu cery. Wysoki poziom witaminy E efektywnie chroni skórę przed stanami zapalnymi i swędzeniem, pomagając w ten sposób utrzymać jej zdrową kondycję i piękny wygląd. Zawarte w oleju antyoksydanty doskonale łagodzą wszelkie podrażnienia i lekkie oparzenia, wywołane nadmierną opalenizną. Niektóre badania wykazały, że jest on bardzo skuteczny wobec wielu problemów dermatologicznych oraz chorób skóry, takich jak egzema. Tłoczony na zimno olej z awokado jest również zdolny do dłuższego utrzymania skóry w świeżości i czystości.

  1. Olej z awokado daje głębokie nawilżanie skóry

W dzisiejszych czasach mamy niezliczoną ilość różnorodnych nawilżających kosmetyków i produktów pielęgnacyjnych do skóry, jednak większość z nich zawiera znaczną ilość związków chemicznych, min. parabenów, SLS, silikonów, wzmacniaczy zapachu czy konserwantów. Warto jednak unikać ich stosowania w codziennych zabiegach pielęgnacyjnych i stosować o wiele bezpieczniejsze metody naturalne. Nawilżające produkty naturalne wydają się przynosić znacznie lepsze rezultaty, bez istotnych skutków ubocznych.

Jednym z produktów naturalnych tego typu jest właśnie olej z awokado, który jest w stanie wyjątkowo skutecznie wnikać w głąb skóry, w przeciwieństwie do wielu innych olejków. Nawilżająca właściwość tego typu pomaga w osiągnięciu znacznie szybszych rezultatów pielęgnacyjnych i ochronnych, które sprawiają, że skóra staje się bardziej miękka i długotrwale nawilżona. Jedną z wielu wspaniałych właściwości olejku z awokado jest właśnie zapobieganie przesuszaniu, zapewniającego aksamitnie delikatną strukturę naskórka i wspaniały odcień cery. Olej z awokado spisuje się dobrze przy prawie wszystkich rodzajach skóry, jednak osoby ze szczególnie suchą mogą uzyskiwać najlepsze rezultaty.

  1. Olej awokado to skuteczna ochrona przeciwzmarszczkowa Anti-Aging

Niewątpliwie jedną z najcenniejszych właściwości oleju z awokado jest jego zdolność opóźniania procesów starzenia skóry. Liczne prace badawcze wykazały, że olej ten zapewnienia ochronę przed szkodliwym i niszczącym działaniem wolnych rodników, które odpowiedzialne są m.in. za szybsze powstawanie zmarszczek, utratę jędrności i matowienie. Stosowanie naturalnego olejku umożliwia wnikanie w strukturę skóry i niwelowanie skutków niszczących procesów komórkowych.

Obecne w komórkach mitochondria odpowiedzialne są za wytwarzanie większości energii, jednak naturalne procesy tego typu mogą być czasami hamowane przez nietrwałe substancje chemiczne, takie jak wolne rodniki. Mogą mieć one negatywny wpływ na skuteczność funkcjonowania zarówno mitochondriów, jak i innych składników komórkowych. Podczas pielęgnacji skóry olej z awokado wpływa na odwrócenie tego procesu, a tym samym pozwala mitochondriom na efektywniejszą produkcję energii, nawet gdy są one atakowane przez wolne rodniki.

  1. Olej z awokado zapewnia wspomaganie leczenia trądziku

Trądzik jest uważany za jeden z najbardziej irytujących problemów dermatologicznych, zwłaszcza u kobiet i nastolatków. W konkluzji licznych badań stwierdzono, że olej z awokado skutecznie działa w procesie zapobieganiu skutkom trądziku. Jego lecznicze oddziaływanie posiada trzy główne kierunki, dzięki którym może on wpływać na kwestie związane z trądzikiem.

  • doskonałe odżywienie skóry,
  • zwalczanie lokalnych stanów zapalnych,
  • głębokie nawilżenie i długotrwała ochrona przed suchością.

Naturalny olejek z awokado posiada ogromne zdolności przenikania w głąb skóry, a tym samym pozwala skuteczniej usuwać jej martwe komórki. Jego działanie ułatwia również pozbywanie się nadmiaru sebum i zapewnia lepsze oczyszczanie porów. Zimno-tłoczony olej z awokado doskonale pomaga ograniczyć stany zapalne skóry, powodowane przez zatkane gruczoły łojowe, odpowiedzialne za produkuję sebum. Dzięki tym właściwościom może on  zwalczać swędzące krostki, jak również doskonale poprawiać koloryt skóry.

  1. Olej awokado to naturalna ochrona przeciwsłoneczna

Olej z awokado jest niewątpliwie jednym z najlepszych olejków naturalnych, które zapewniają utrzymanie zdrowego i pięknego kolorytu skóry. Działa on również jako zupełnie organiczny i efektywny filtr przeciwsłoneczny, poprawiający poziom codziennego zabezpieczenia skóry. Warto tutaj wspomnieć, że olejki naturalne tego typu są zwykle znacznie lepsze w stosunku do sztucznych produktów, gdyż nie generują praktycznie żadnych efektów ubocznych.

W czasie licznych obserwacji zauważono, że stosowanie bogatych we współczynnik ochrony przeciwsłonecznej olejków naturalnych zapobiega w trwałym ciemnieniu i matowieniu skóry. Produkty tego typu posiadają bowiem bardzo wysoką zawartość dobrych, monotłuszczów nasyconych, tworzących na skórze skuteczną warstwę ochronną, chroniącą ją przed niszczącymi skutkami ekspozycji na słońce.

  1. Olej z awokado na włosy i skórę głowy

Wytwarzany z owoców awokado olej można stosować do regeneracji włosów, pozwalającej na przywrócenie im sprężystości, blasku i elastyczności. Poleca się często stosować go samodzielnie, w formie olejowania przed myciem głowy. Dobrze sprawdza się także na łamliwe końcówki. Można go również z powodzeniem dodawać do ulubionych odżywek, masek i szamponów. Olej awokado to także skuteczny środek na suchą i swędzącą skórę głowy. Wystarczy stosować go regularnie, delikatnie wcierając w problematyczne obszary skóry.

Przykłady kosmetycznego zastosowania oleju awokado:

  • naturalny składnik kremów i balsamów do pielęgnacji skóry zmęczonej i dojrzałej,
  • dodatek do codziennie stosowanych odzywek i masek do włosów,
  • naturalny środek do demakijażu twarzy,
  • olejek do masażu relaksacyjnego,
  • naturalny dodatek do żelu pod prysznic,
  • delikatny preparat nawilżający dla dzieci i kobiet w ciąży,
  • naturalny kosmetyk do kąpieli,
  • środek do pielęgnacji włosów – olejowania,
  • środek zmiękczający skórę dłoni i skórki paznokci,
  • odżywczy olejek do paznokci,
  • łagodzący preparat zdrowotny dla skóry problematycznej, z łuszczycą, egzemą i atopowym zapaleniem skóry.

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

  1. Olej z awokado pozytywnie wpływa na zdrowy wzrok

Obecna w awokado luteina jest niezbędna do zachowania zdrowego stanu układu widzenia. Związek ten nie może być samodzielnie wytworzony przez ludzki organizm, dlatego należy dostarczać go wraz z dietą. Pokarmy bogate w luteinę przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zwyrodnienia plami żółtej oraz rozwoju zaćmy, szczególnie często występujących w zaawansowanym wieku.

  1. Olej z awokado wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i redukuje ryzyko chorób serca

Dzięki obecności cennych kwasów tłuszczowych oraz steroli roślinnych olej awokado ma korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Przyczyniać się może przede wszystkim do obniżania poziomu “złego” cholesterolu oraz nadmiernego ciśnienia krwi. W niewielkim stopniu wpływać może również na podniesienie poziomu “dobrego” cholesterolu.

  1. Olej z awokado sprzyja utrzymaniu zdrowia przyzębia

Niektóre źródła donoszą, że zawarte w ekstrakcie z awokado składniki aktywne mogą być przydatne w leczeniu chorób dziąseł i przyzębia. Przede wszystkim pozwalają redukować niepokojące objawy, takie jak krwawienie oraz osłabienie kości i tkanek wokół zębów. Prawdopodobnie blokują one działanie białka IL1B, które może powodować groźne stany zapalne i chorobowe.

  1. Olej z awokado redukuje stany zapalne stawów

Wiele osób wskazuje również na pozytywny wpływ oleju z awokado podczas leczenia artretyzmu. Pozwala on na zmniejszenie bólu i sztywności stawów podczas choroby zwyrodnieniowej.

Olej z awokado w kuchni

Olej z awokado spożywczy może występować w dwóch typach. Produkt nierafinowany cechuje się ciemniejszą barwą, a także silniejszym, bardziej orzechowym aromatem i smakiem. Nie nadaje się on jednak do smażenia i grilowania, ponieważ ma dość niska temperaturę dymienia. Świetnie natomiast sprawdza się w rożnego rodzaju sałatkach i daniach na zimno, wzbogacając nie tylko i smak, ale także zapewniając wiele korzyści odżywczych.

Rafinowany olej z awokado jest, w odróżnieniu od poprzedniego, znacznie jaśniejszy i mniej aromatyczny. Jego temperatura spalania wynosi aż ok. 255ºC, dlatego doskonale nadaje się do przyrządzania potraw na gorąco. Doskonale sprawdza się jako tłuszcz do smażenia, składnik marynat i sosów, a także zapiekanek.

Przykłady spożywczego zastosowania oleju awokado:

  • tłuszcz do smażenia, grilowania i pieczenia,
  • składnik dressingów do sałatek,
  • zamiennik masła lub oliwy do pieczywa,
  • dodatek do zapiekanek i makaronów,
  • składnik marynat do ryb, mięsa i warzyw.

Olej z awokado opinie

Opinie na temat oleju z awokado dotyczą w większości jego stosowania w celach kosmetycznych. wiele osób ceni sobie ten produkt, stosując go zarówno w celach terapeutycznych, jak i pielęgnacyjnych. Jest on coraz chętniej stosowanym kosmetykiem naturalnym, doskonale sprawdzającym się w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Bardzo trudno jest znaleźć negatywna opinię na jego temat, a w szczególności informacje o skutkach ubocznych jego działania.

Powiązane posty: